Despre web design , cum sa creezi un site.

Prin design web (din engleză de la web design) se înțelege în general realizarea de situri web, de la momentul conceperii structurii și interfeței grafice și până la finalizarea programării și introducerea propriu-zisă a datelor care alcătuiesc conținutul sitului – imagini, text, fișiere și alte elemente.

Scurt istoric al web design-ului

Primul designer web a fost chiar inventatorul www-ului, Tim Berners Lee, care a publicat primul site din istorie în anul 1991. La început siturile nu erau nici pe departe atât de complexe și încărcate grafic cum sunt în prezent, limbajul utilizat – HTML – fiind nu prea puternic și permițând numai o serie limitată de formatări, precum și inserarea de linkuri, pentru a putea „lega” paginile între ele, designul web fiind, de fapt, mai mult „programare” web.

În prezent preocuparea pentru aspectul grafic al siturilor, devenite puternice instrumente comerciale și publicitare, justifică în întregime denumirea de „design web”, iar tehnologiile utilizate s-au diversificat și au devenit din ce în ce mai complexe.

Companiile care produc situri lucrează cu angajați specializați pentru fiecare etapă a dezvoltării unui sit, de la stadiul de concepție grafică la programare și editare de conținut pentru SEO (Search Engine Optimization – optimizarea siturilor pentru motoarele de căutare).

Siturile actuale sunt din ce în ce mai mult axate pe animație interactivă și dinamism, aceste deziderate fiind îndeplinite de exemplu de cunoscutul program Adobe Flash, precum și de alte programe apărute după acesta, care pot genera automat fișiere animate de diverse formate.

Cum sa creezi un website

Evident ca in zilele noastre exista nenumarate posibiliati sa iti faci un site gratuit. De la acea mai cunoscuta platforma WordPress pana la cele mai complicate, care necesita cunoștințe de php, html, msql, java, css….poti sa iti creezi propriul tau site.

Problema este alta. Te crezi in stare sa iti faci u site profesional cu cunoștințele pe care le deții? Pe de alta parte site-ul tău v-a fi imaginea afaceri tale. Cum v-a arata asa si servicii vei oferii!

Clienți tai vor alege serviciile care sunt cele mai bune, calitate/preț. Site-ul tău este în competiție cu adversari tai.

Cum poți sa faci web design

Pentru web design ai nevoie sa cunoști cel putin un program de realizare design digital, macheta site-ului propriu zisa. Eu recomand gama de programe Abode ( Ilustrator, Photoshop, Adobe XD….)

Pasul al doilea este sa cunoști reguli de compoziție, rolul culorilor intr-un site, reguli tipografice, selectarea fontului, marimea fonturilor…

Pentru a crea un web design reușit iti recomand sa te actualizezi cu trandul website-urilor. In prezent un website trebuie sa fie curat, aerisit ușor de folosit, cu conținut unic, responsive.

Poți utiliza platforme din care sa te inspiri, cum ar fi Dribbble, Behance sau Pinterest. Aici vei găsi multe proiecte de site-uri web, branding, layout, logo..

In concluzie

Daca vrei sa te apuci de web design, in primul rand trebuie sa incepi sa inveti, daca nu sti deja, un program de design digital. Gasesti nenumarate tutoriale pe Youtube.

Al doilea pas este sa iti alegi platforma pe care doresti sa construiesti site-ul sau poti sa il construiesti de la 0. Aici ai de ales intre WordPress, Bootstrap, Laravel, Dreamweaver…

In functie de platforma aleasa înveți și limbajul de programare, php, thml, css, msql…

Partea buna este ca sa nu mai investești atât timp in învățarea unor instrumente si limbaje de programare, poți sa apelezi o o firma de web design care sa te ajute cu proiectul tau.

web design
servicii marketing online